dilluns, 7 de novembre del 2011

Spirituals


El cant espiritual negre és un tipus de cant religiós que sorgeix als EUA entre la població afroamericana al llarg del segle XIX. El seu origen cal buscar-lo a partir del s.XVII en els cants litúrgics protestants que es cantaven en la llavors encara colònia britànica. Aviat la cançó espiritual comença a deslligar-se dels salms i dels himnes, tot mantenint el seu esperit religiós. El fet afroamericà es creu que es deu al fet que, quan els blancs i els negres escoltaven els predicadors al s.XIX, la interpretació que en feien els segons sobresortia en quan a la participació respecte dels primers.


A partir de llavors, el cant espiritual comença a associar-se a la comunitat negra dels EUA, al seu esperit, i va prenent cos com a un cant eminetment col·lectiu amb aportacions individuals, en el qual es produeixen situacions d'improvisació. Això s'aprecia molt bé en la tècnica de la pregunta-resposta que els afroamericans havien importat, tot conservant dels països d'on procedien (Àfrica occidental) bona part de la seva música. Els espirituals negres estan envoltats de virtuosisme, especialment les interpetacions individuals. Les veus i la música s'uneixen estructuralment en un cos indissoluble. Les lletres contenen referències tant al món terrenal com a Déu i a la vida eterna. Hi abunden els ritmes sincopats, els diàlegs, la percussió corporal i el moviment corporal que acompanya els cants. Els spirituals evolucionen més modernament donant lloc al gospel, mantenint ambdós gèneres la seva influència mútua. 


Avall del bloc trobareu la partitura d'un popular cant espiritual que he transcrit del paper a format digital, mitjançant l'editor de partitures online Noteflight. També podeu visualitzar aquesta peça (It's me, o Lord!) clicant aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada